آخرين مطالب اين بخش
 
 

20 بهمن 1388

کمیته گزارشگران حقوق بشر - پیمان چالاکی از مسئولان ستاد انتخاباتی مهندس موسوی در شهرستان ساوه که از ۲۷ دی ماه به همراه همسرش در منزل شخصی شان در ساوه بازداشت شده بود روز یکشنبه 18 بهمن ماه موفق شد برای نخستین بار با مادرش ملاقات کابینی داشته باشد.
بنا به گفته خانواده پیمان چالاکی٬ وی در ملاقات از روحیه بسیار خوبی برخوردار بود و تنها نگرانی او مربوط به مانا دختر چهارساله اش بوده است.
تاکنون در خصوص این فعال سیاسی تفهیم اتهام صورت نپذیرفته است و بنابر گزارش های دریافتی وی به قرنطینه زندان اوین منتقل شده است. پیش از این دادستانی شهرستان ساوه برای این زندانی (...)

ادامه مطلب

19 بهمن 1388

کمیته گزارشگران حقوق بشر- پس از گذشت بیش از 40 روز از بازداشت مهدی عربشاهی، دبیر تشکیلات دفتر تحکیم وحدت، وی عصر جمعه 16 بهمن ماه طی تماس تلفنی از زندان اوین ابراز نمود بازجویی از وی به اتمام رسیده است.
این فعال دانشجویی، پیش از این تنها یک بار تماس تلفنی کوتاهی با منزل برقرار نموده بود و خانواده وی بارها در مورد وضعیت نامعلوم او اظهار نگرانی کرده بودند. مهدی عربشاهی دانشجوی مدیریت دانشگاه علامه طباطبایی و دبیر تشکیلات دفتر تحکیم وحدت ظهر عاشورا، ششم دی ماه در پارک لاله بازداشت شد.
هم اکنون بهاره هدایت، میلاد اسدی و مرتضی سمیاری اعضای دیگر شورای مرکزی (...)

ادامه مطلب

19 بهمن 1388

کمیته گزارشگران حقوق بشر - بنابر گزارش های دریافتی حسین نورانی نژاد رییس کمیته اطلاع رسانی جبهه مشارکت که پیش از این در سلولی به همراه 15 زندانی دیگر نگهداری می شد به قرنطینه زندان اوین منتقل شده است. این در حالی است که در روزهای گذشته با درخواست وکلای این زندانی سیاسی مبنی بر تبدیل قرار بازداشت وی به قرار وثیقه توسط قاضی مقیسه مخالفت به عمل آمده است.
لازم به ذکر است به دلیل افزایش بی سابقه تعداد زندانیان، قرنطینه زندان اوین که پیش از این برای نگهداری چند روزه زندانیان تازه وارد استفاده می شد، عملا به بند عمومی تبدیل شده است.
رسیدگی به پرونده حسین نورانی (...)

ادامه مطلب

19 بهمن 1388

کمیته گزارشگران حقوق بشر - صبح امروز 19 آبان ماه مهرداد بزرگ و احسان دولتشاه دو عضو بازداشت شده دانشجویان و دانش آموختگان لیبرال دانشگاه های ایران آزاد شدند.
در چند روز گذشته دادگاه مهرداد بزرگ، دانشجوی مهندسی کامپیوتر دانشگاه تهران و عضو دانشجویان و دانش‌آموختگان لیبرال دانشگاه‌های ایران در شعبه‌ی 26 دادگاه انقلاب برگزار شد و قاضی با آزادی این دانشجو پس از تودیع وثیقه‌ی پنجاه میلیونی موافقت کرده بود.
مهرداد بزرگ و احسان دولتشاه در 28 آبان ماه به همراه 5 عضو دیگر دانشجویان لیبرال به نامهای سورنا هاشمی، علیرضا موسوی، فرزان رئوفی، سینا شکوهی و البرز زاهدی (...)

ادامه مطلب

19 بهمن 1388

کمیته گزارشگران حقوق بشر- مریم قنبری وکیل دادگستری و از فعالان حقوق زنان امروز در ساعت 3 صبح در منزلش توسط ماموران امنیتی بازداشت شد.
مامورین امنیتی ابتدا زنگ همسایه ها را زده و از این طریق وارد ساختمان شده و سپس در منزل مریم قنبری را زده اند. وسایل مریم قنبری منجمله کامپیوتر ی را نیز با خود برده اند.
از اتهام مریم قنبری اطلاعی در دست نیست. وی جزو ده ها بازداشت شده ی چند روز اخیر و چندمین وکیل بازداشت شده پس از وقایع انتخابات است. از دیگر وکلای بازداشت شده میتوان از فروغ میرزایی نام (...)

ادامه مطلب

18 بهمن 1388

کميته گزارشگران حقوق بشر - صبح امروز 18 بهمن 1388 علي کلايي، عضو کميته گزارشگران حقوق بشر بازداشت شد.
وي که دوران خدمت سربازي خويش را در دانشکده افسري امام علي مي گذراند، صبح امروز توسط ماموران دادستانی نظامی بازداشت گرديد. ماموران دادستاني نظامي همچنين عصر امروز به منزل پدري اين فعال حقوق بشر مراجعه و ضمن تفتيش خانه، وسايل شخصي علي کلايي راتوقيف نمودند.
مطابق اظهارات مامورين، خانواده کلايي براي پيگيري وضعيت فرزندشان بايد به شعبه 2 بازپرسي دادسراي نظامي مراجعه نمايند.
علي کلايي در 23 آذرماه 1388 از سوي شعبه 10 دادگاه انقلاب تهران در رابطه با بازداشتش در (...)

ادامه مطلب

18 بهمن 1388

کمیته ی گزارشگران حقوق بشر - دومین جلسه ی دادگاه هقت مدیر پیشين جامعه ی بهایی امروز 18 بهمن ماه برگزار شد.
دومین جلسه ی دادگاه مدیران جامعه ی بهایی در حالی برگزار شد که باز هم از حضور خانواده های آنها جلوگیری به عمل آمد و دادگاه به صورت غیر علنی برگزار شد.
جلسه ی اول این دادگاه روز 22 دیماه در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران برگزار شده بود. از روند برگزاری دادگاه ها این طور استنباط می شود که جلسات محاکمه ایشان دنباله دار خواهد بود.
فریبا کمال‌آبادی، جمال‌الدین خانجانی، عفیف نعیمی، سعید رضائی، بهروز توکلی و وحید تیزفهم، شش تن از مدیران جامعه بهائیان هستند که ۲۵ (...)

ادامه مطلب

18 بهمن 1388

کمیته ی گزارشگران حقوق بشر - سمیه مومنی روزنامه نگار و فعال کمپین یک میلیون امضا بامداد روز 18 بهمن در منزل خود بازداشت شد.
بر اساس گزارش های رسیده وي ساعت 3 صبح در منزل خود به بازداشت نیروهای امنیتی در آمد. از محل نگهداری این روزنامه نگار اطلاع دقیقی در دست نیست.
در روزهای گذشته موج جدیدی از بازداشت روزنامه نگاران و فعالان سیاسی و مدنی با نزدیک شدن به 22 بهمن ماه آغاز شده است.

ادامه مطلب

18 بهمن 1388

کمیته گزارشگران حقوق بشر - مهدی اللهیاری، از دانشجویان طیف چپ و دانشجوی مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی شریف که از 16 آذرماه در بازداشت بود، عصر روز 17 بهمن ماه آزاد شد.
عصر روز دوشنبه ۱۶ آذر حوالی ساعت ۴ مهدی اللهیاری عضو دانشجویان آزادیخواه و برابری طلب هنگامی که از محل کار خود واقع در خیابان ۱۶ آذر تهران به خانه برمی گشت، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
لازم به ذکر است وی در مهرماه سال جاری طی حکمی از سوی شعبه ی 28 دادگاه انقلاب به دو سال حبس تعزیری محکوم شده بود.
گفتنی است دو تن دیگر از دانشجویان دانشگاه شریف به نام های فرهاد فرنود و محمد کلاری همچنان در (...)

ادامه مطلب

 
     
صفحه نخست > اطلاعيه ها > تداوم وضعیت نامشخص شیوا نظر آهاری؛ بازپرس سبحانی: پرونده را از من گرفته (...)

شماره 774-2009

4 شهریور 1388

کليد واژه ها : زندانيان سياسي

شیوا نظرآهاری، فعال حقوق بشر، ظهر یک شنبه 24 خرداد ماه 1388، در نخستین روزهای بعد از اعلام نتایج دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، در محل کار خود بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. از آن زمان تا به امروز، قرار بازداشت وی پایان یافته و مقام صادر کننده قرار مزبور باید طبق روال قانونی، اقدام به تمدید یا فک و یا تخفیف آن می نمود. زیرا طبق بند ط ماده 3 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب اصلاحی سال 1381، هرگاه تا دو ماه به علت صدور قرار تامین متهم در زندان به سر برد و پرونده اتهامی او منتهی به تصمیم نهایی در دادسرا نشده باشد مرجع صادر کننده قرار، مکلف به فک یا تخفیف قرار تامین متهم است. در صورت وجود علل قانونی برای ادامه بازداشت، مقام مربوطه مکلف است با ذکر علل و جهات مزبور قرار را ابقا نماید و متهم حق دارد ظرف 10 روز از تاریخ ابلاغ حسب مورد به دادگاه انقلاب و عمومی اعتراض کند. در پرونده شیوا نظرآهاری چنین حق بدیهی مورد توجه قرار نگرفته و با احتساب تاریخ بازداشت وی مدت هاست به طور غیر قانونی در زندان است که از مصادیق بازداشت غیر قانونی بوده و مسوولان این امر را مشمول ماده 583 قانون مجازات اسلامی می نماید.

شیوا نظرآهاری، 35 روز در سلول انفرادی به سر برده است و تا مدت ها نامش در بین اسامی بازداشت شدگان زندان اوین نبود. وکیل او ابتدا شادی صدر بود که او نیز بازداشت شد و پس از آن پرونده در اختیار دکتر شریف قرار گرفت که به همراه افروز مغزی وکالت شیوا نظرآهاری را عهده دار شدند.

در این مدت، شهرزاد کریمان، مادر شیوا، به امید دیدار با فرزندش، بارها به زندان اوین مراجعه کرد اما هر بار به او اجازه ملاقات داده نشد. او همچنین در نخستین روزهای بازداشت نظرآهاری، نامه هایی را به کمیسیون حقوق بشر و ستاد حقوق شهروندی قوه قضائيه ارسال نمود و در آن ضمن ابراز نگرانی نسبت به شرایط فرزند خود خواستار پی گیری ارگان های مزبور برای رسیدگی به پرونده او شد اما نه تنها اقدامی از سوی آنها صورت نگرفت بلکه دانایی فر، از مسوولان کمیسیون نیز، در پاسخ به نگرانی های این مادر گفت: " می خواستید آن موقع که پی این کارها می رفت به فکر باشید."

پدر و مادر شیوا نظرآهاری، به دفعات به دادگاه و مراجع قانونی مراجعه کردند اما هیچ پاسخی نیافتند و هر بار ناامید بازگشتند. نظرآهاری سرانجام به سلول عمومی بند 209 منتقل شد اما با گذشت 74 روز از زمان بازداشت، بازجویی از او هنوز ادامه دارد. این فعال حقوق بشر، بعد از دو ماه، اجازه اولین ملاقات حضوری با حضور بازجو را در تاریخ 26 مرداد ماه دریافت نمود و بر اساس دیدار مزبور، مادر وی، وضعیت عمومی دخترش را مساعد اعلام کرد و از روحیه خوب و مقاوم وی خبر داد.

در همین زمان، وکلای جدید پرونده، دکتر شریف و افروز مغزی نیز مدت زماني را برای پیدا کردن پرونده و مسوول آن و اینکه چه کسي دستور بازداشت را صادر کرده است، صرف نمودند. در نهایت، پرونده نظرآهاري به دادسرا ارجاع شد و دفتر معاونت امنيت دادستان تهران به وکیل گفت که پرونده به شعبه دوم بازپرسي امنيت منتقل شده است. پس از مراجعه وکلا به شعبه دو و صحبت با بازپرس شعبه به جهت رسیدگی سریع تر به پرونده و اتخاد تصمیم در مورد تبديل قرار که موکل بتواند با يک قرار قانوني آزاد شده و بعدا روال قانوني پرونده طي شود، پاسخ به يک هفته بعد از مراجعه موکول شد. يک هفته بعد نیز منشي دفتر بازپرس اعلام نمود که بازپرس به مرخصي رفته است و هفته ديگر بيایيد. هفته بعد نیز، با مراجعه وکلا سرانجام پرونده بدون آن که ثبت شده باشد در شعبه پیدا شد ولی قاضی با توجه به کثرت پرونده ها نتیجه گیری در مورد تبدیل قرار را به مطالعه پرونده موکول نمود.

پس از آن، در تاریخ 2 شهریور، دومین ملاقات به صورت کابینی انجام شد. شهرزاد کریمان می گوید: "شیوا گفته است برگه ای را برای امضا به او داده اند که ظاهرا قرار وثیقه اما با جای خالی مبلغ بوده است. ابتدا تصمیم به امضا نداشته اما گفته اند اگر امضا نکنی روند پرونده ات چند هفته ای به تاخیر می افتد و در نتیجه برگه را امضا کرده است." سپس مادر شیوا نظرآهاری، بعد از مشورت با وکیل وی، دکتر شریف، روز سه شنبه 3 شهریور ماه، با دیگر وکیل پرونده، افروز مغزی، برای پی گیری به دادگاه مراجعه کردند اما طی صحبت با بازپرس پرونده، اطلاعاتی را دریافت نمودند که از لحاظ قانونی مورد ابهام و سوال است.

پرونده سرانجام ثبت شده و بازپرس سبحانی، به وکیل گفته است برای پرونده شماره تعیین شده اما پرونده دیگر در اختیار وی نبوده و به فرد دیگری ارجاع داده شده است. او در مورد هویت فرد مسوول اظهار بی اطلاعی نموده و مانند هفته های گذشته از وکیل و مادر شیوا نظرآهاری خواسته است که هفته ی دیگر برای پی گیری مراجعه نمایند.

دکتر شریف، وکیل شیوا نظرآهاری در مورد چگونگی پذیرش پرونده و آخرین وضعیت موکل خود می گوید:

"پیش از اینکه پرونده را بر عهده بگیرم، به دفعات شاهد فعاليت هاي بشردوستانه او بوده ام. در یک مورد خوب به یاد دارم که بسیار تلاش می کرد تا برای متهمي معمولی که در طرح موسوم به امنيت اجتماعي دستگير شده بود، وکيل پيدا کند. نوع فعاليت هاي او به گونه اي نبود که صرفا در جهت بهبود فعاليت دانشجويان يا خبرنگاران يا فعالين سياسي اقدام کند بلکه به بشر به طور عام نگاه مي کرد.

به هر حال خبر بازداشت شيوا نگران کننده بود. حتي وقتي وکالتنامه را هنوز خانم صدر عهده دار بودند، من فقط به صرف آگاهي از روند بازداشت و نگرانی از وضعیت شیوا، همواره پيگيري مي کردم تا اينکه به هر حال وکالت بر عهده من قرار گرفت. بعد از اين که به همراه خانم مغزي این وکالت را پذیرفتیم، تلاش براي دسترسی به پرونده آغاز شد. در مراجعه اخیر خانم مغزی به دادگاه براي پيگيري پرونده، بازپرس به وی گفته است: "پرونده را از من گرفته اند." از یک طرف گویی دوباره به جاي اول برگشته ايم و از طرف ديگر، اين مساله به لحاظ حقوقي معنایی ندارد و براي ما مفهوم نيست. قاضي و همين طور بازپرس که مقام قضايي محسوب مي شوند، توانايي ها و اختياراتي دارند. زماني که پرونده به يک مقام قضايي ارجاع داده شد امکان استرداد پرونده ميسر نيست مگر اينکه مقام قضايي تصميمي قضايي اتخاذ کند که بر اساس آن، پرونده از آن شعبه به مرجع قضايي بعدي ارجاع شود. وقتي پرونده در بازپرسي است آن تصميم قضايي مي تواند مثلا منع پيگرد يا صدور کيفرخواست باشد. اگر اين تصميمات اتخاذ شود ديگر بازپرس فارغ از رسيدگي بوده و پرونده وارد مراحل قانوني بعدي می شود. ولي در مورد پرونده اي که بازپرس مشغول مطالعه آن است تا به طور مثال در مورد تبديل قرار یا منع پيگرد يا صدور کيفرخواست تصمیم بگيرد و در حقیقت پرونده روي ميزبازپرس است، اگر ناگهان به وکيل گفته شود که پرونده را از من گرفته اند، چنین جمله ای مفهوم ندارد و مشخص نیست از نظر حقوقي چه منظوری را در بر دارد. اما به هر حال هنوز مساله این است که موکل ما در زندان است و به هنگام دریافت چنین پاسخی که معنای حقوقی ندارد بايد به گونه اي خودمان را با آن تنظيم کنيم .

در واقع اين آخرين وضعيت پرونده شيوا نظرآهای است. شيوا کماکان زندان است. از وضعيتش آگاه نيستيم. در مورد پرونده ی وی به طور شفاهی اخبار نگران کننده اي به گوش مي رسد. به هیچ وجه از ابعاد نگراني پیش از پذیرش وکالتش کاسته نشده است. در حال حاضر هم تقريبا مي توان گفت که پيگيري هاي ما کوچکترين نتيجه اي در بر نداشته است. پرونده درست در وضعيت اول آن است. نه خبر داريم شيوا اتهامش چيست، نه خبر داريم در چه وضعي در زندان است. وضعيت ناراحت کننده اي ست. شما تصور بفرمایید مادري را که منتظر است و به وکيل پرونده امید بسته است تا شاید اقدامی کند، اما اين وکيل هنوز هيچ کاري از دستش بر نيامده و خودش کماکان نگران موکلش هست."

دکتر شریف همچنین در پاسخ به اینکه آيا در جريان تحقيقات مقدماتي قرار گرفته است می گوید: "علي القاعده اين حق وکيل است که در زمان تحقيقات مقدماتي حضور داشته باشد. از منظر قانون، در کليه پرونده ها وکیل می تواند در تحقيقات مقدماتي حضور داشته باشد. اما در پرونده هاي امنيتي گفته اند بازپرس مي تواند تعیین کند که وکيل حضور نداشته باشد. در حالی که در پرونده هاي سياسي که متهم يک مجرم ضد اجتماعي نيست، وکيل باید در تمام مراحل دادرسي باشد. چه کسي مي تواند اشخاصي مثل شيوا نظرآهاري را عنصر ضداجتماعي تصور کند. ولي در حال حاضر جریان معکوس شده و در پرونده هاي سياسي، بازپرس، داديار يا مقام قضايي مي تواند از حضور وکيل در مرحله تحقيقات مقدماتي ممانعت کند. در عمل آنچه اتفاق مي افتد اين است که گاه استثنائا به وکيل اجازه حضور در تحقيقات مقدماتي داده مي شود. اين استثنا در برخي پرونده هاي من، برای مثال، پرونده آقاي علي اکبر موسوي خوئيني، دبير کل سابق ادوار تحکيم، اتفاق افتاده است که بنده در بازپرسي حضور داشته و در آخر نيز نظر خود را به طور مشروح در صورت جلسه بازپرسي ذکر نمودم و خوب و موثر هم بود. اما در مورد پرونده خانم نظرآهاري چنین امکانی فراهم نشده است."

شیوا نظرآهاری، 74 روز است که در بند 209 زندان اوین به سر می برد و هیچ مسوول قضایی حاضر به پاسخ گویی در مورد پرونده وی نیست. او یک فعال حقوق بشر است که به جرم دفاع از حقوق انسان های دیگر و انجام فعالیت های بشر دوستانه به زندان گرفتار شده است.

کمیته گزارشگران حقوق بشر، ضمن حمایت از فعالیت های انسان دوستانه شیوا نظرآهاری و اعتراض نسبت به بازداشت و حبس وی، خواستار رسیدگی قانونی به پرونده مزبور و پاسخ گویی مقامات قضایی به خانواده و وکلای او هستند. این کمیته همچنین آزادی هر چه زودتر شیوا نظرآهاری و سایر زندانیان اندیشه را خواستار است و هر گونه اعمال فشار روانی و یا فیزیکی را به جهت دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده محکوم می نماید.


کميته گزارشگران حقوق بشر
Committee of Human Rights Reporters

| صفحه نخست | اطلاعيه ها | گزارش ها | بيانيه ها | اخبار در سايتهاي ديگر | مقالات | درباره حقوق بشر | پيوندها | درباره ما | ارتباط با ما |

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و مطالب آن برای کميته گزارشگران حقوق بشر محفوظ می باشد
استفاده از مطالب سايت با ذکر منبع بلا مانع است

www.schrr.net
www.chrr.us
E-Mail : chrr.iran@gmail.com


قسمت شخصي